rbwoojym

Fitzroy North House / Nic Owen Architects

By on June 17, 2021

first_imgArchDaily CopyHouses•Australia Save this picture!© Rhiannon Slatter+ 16 Share Australia “COPY” photographs:  Rhiannon SlatterPhotographs:  Rhiannon SlatterText description provided by the architects. This three bedroom inner city residence on a small site offers a sympathetic response to historically sensitive inner-city living.The owners of the small Victorian terrace approached the architect with a brief to create a larger house with a bright and airy feel to cater for their growing family. The renovation is located on a small site in Fitzroy North with tight planning and heritage controls and a challenging orientation.Save this picture!© Rhiannon SlatterRecommended ProductsDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumA modern glass structure wrapped in a timber skin formed the shell of the extension providing light and vertical space whilst maintaining the south neighbour’s access to light. New works are recessive, respectful and complement the historic setting. A clear division between old and new is established contributing to the public realm at street and side laneway level. Save this picture!© Rhiannon SlatterFull height windows with fixed metal blades on the north laneway provide privacy from within and allow winter sunlight to enter through an open glass and timber stairwell. Large skylights add to the sense of space and light. North facing roofs accommodate photo-voltaic cells and solar hot water panels, and plantation timbers have been used throughout.The extension creates new logical spatial relationships. The entire site fuses together with the new extended house creating a larger unified space. Vertical space is capitalised on to increase the spatial feeling of a very small footprint.Save this picture!© Rhiannon SlatterRelationship of the built form to the context of the project The renovation is located to the rear of an existing Victorian terrace on a 150m2 site in North Fitzroy. Save this picture!© Rhiannon SlatterThe site is in a tight planning area with strict heritage controls, street and side views were of a heightened historic consideration. The site also features a challenging orientation in relation to overshadowing.The rear modern glass structure wrapped in a timber skin is angled to ensure the south neighbour’s access to light is respected whilst providing light and vertical space to the new dwelling. New works are clearly modern, recessive, respectful and complement the historic setting. Save this picture!© Rhiannon SlatterProgram resolution The client requested more space and a better connection to their rear yard. A 1st floor extension adds a master bedroom, ensuite and private balcony looking towards the street. The 1st floor was setback 2 rooms from the street for heritage considerations and stopped short of the rear living area to enable a double height ground floor space. Rooms and actives overlap borrowing visual space to ensure the relativity small extension to feel larger then it is. Borrowed views from neighbouring trees aid to this feeling of spaceSave this picture!© Rhiannon SlatterCost/value outcome Half of the existing rear structure was removed to make way for a new cost efficient structure. This was designed to save time & money, provide for good side site access and less time updating a poor existing structure. The client reused a selection of kitchen & laundry appliances which the joinery was design around. The client was given a cost efficient option of fixtures & fitting selections to aid in the economical transformation of the building Save this picture!© Rhiannon SlatterEnvironmental sustainability This three bedroom inner city residence on a small site offers a sympathetic response to historically sensitive inner-city living and demonstrating environmentally sustainable design.  Save this picture!© Rhiannon SlatterFull height windows with fixed metal blades on the north laneway allow winter sunlight to enter through an open glass and timber stairwell. The fixed blades block the higher summer sun and also provide privacy from within. North facing roofs accommodate photo-voltaic cells and solar hot water panels, and plantation timbers have been used throughout. A concrete slab base provides solar mass to soak up heating and release during the evening. All new windows are double glazed, all internal and external walls plus roofs are Extensively insulated.Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessFour Faces: Collider Activity Center Competition Entry / Atelier WHYUnbuilt ProjectFletcher Hotel / Benthem Crouwel ArchitectsSelected Projects Share 2011 Fitzroy North House / Nic Owen Architects “COPY” Projects Architects: Nic Owen Architects Area Area of this architecture project Year:  2011 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/352094/fitzroy-north-house-nic-owen-architects Clipboard Area:  150 m² Area:  150 m² Year Completion year of this architecture project Fitzroy North House / Nic Owen ArchitectsSave this projectSaveFitzroy North House / Nic Owen Architects Year:  Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/352094/fitzroy-north-house-nic-owen-architects Clipboard Photographs CopyAbout this officeNic Owen ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesAustraliaPublished on March 30, 2013Cite: “Fitzroy North House / Nic Owen Architects” 30 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panel – Terrazzo BlackStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Basiq SeriesIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsWoodLunawoodInterior ThermowoodWindowsswissFineLineSliding Windows – EvenMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsDoorsECLISSESliding Door Opening System – ECLISSE Push&PullStonesMarini MarmiNatural Stone – Nuvolato di GréMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?菲茨罗伊北住宅/ Nic Owen建筑事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Continue Reading